Jak chronić uprawy przed chorobami grzybiczymi

Plony każdego roku doświadczają ulewnych deszczy i chłodniejszych temperatur. W takich warunkach istnieje ryzyko związane z występowaniem chorób pochodzących od grzybów. Aby poradzić sobie z takimi chorobami, niezbędne jest zastosowanie odpowiednio dobranych fungicydów. Grzyby oraz ich zarodniki preferują chłodne, wilgotne warunki, aby móc się rozmnażać, przenosić i wywoływać infekcje na roślinach. To może spowodować straty i zmniejszyć plony, gdy warunki sprzyjają wczesnemu rozwojowi choroby.

Kiedy zaplanować opryski fungicydem

Dla rolników istotne jest, aby zrozumieć powagę tych chorób, jak je rozpoznać i jak podejmować skuteczne decyzje dotyczące leczenia i zapobiegania, od wyboru odpowiedniego materiału siewnego po stosowanie fungicydów w sezonie. Biorąc pod uwagę sprzyjające warunki pogodowe, koniecznie należy szukać wczesnych objawów choroby na plonach. Zastosuj fungicyd dolistny, aby zoptymalizować ochronę swoich upraw. Dzięki zredukowanemu systemowi uprawy, płodozmian może służyć jako solidny kulturowy sposób kontrolowania chorób.

Coraz więcej rolników stara się chronić swoje uprawy i optymalizować zwrot z inwestycji stosując fungicydy. Większość ogólnoustrojowych fungicydów jest odporna na deszcz po kilku godzinach, ale może być potrzebny dłuższy okres, aby niektóre fungicydy zostały w pełni wchłonięte przez powierzchnię liści lub owoców. Należy zatem zaplanować opryski w okresie, kiedy nie pada lub jest mało deszczu. W okresach deszczowych lepiej jest stosować fungicydy systemiczne niż ochronne lub ich mieszankę, ponieważ fungicydy systemiczne są mniej wrażliwe na zmywanie przez deszcz.

Fungicydy o różnym spektrum działania zakupisz za pośrednictwem strony https://innvigo.com/fungicydy/. Bez zastosowania środków ochrony roślin uprawa warzyw, owoców i zbóż byłaby praktycznie niemożliwa, a straty znaczne. Mogłoby to doprowadzić do sytuacji, kiedy świeża i różnorodna żywność nie będzie dostępna w niektórych częściach świata, a ceny będą wysokie. Stosując agrochemię mamy stały dostęp do świeżych produktów spożywczych przez cały rok.